Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku intolerance laktózy párty pečivo přílohy šetrná domácnost vegetariánské základní recepty

Bezlepkový naan

Naan je indický chléb, který nesmí chybět u žádného indického pokrmu. Klasicky se připravuje z pšeničné mouky. Je však stále více lidí, kteří mají buď intoleranci laktózy anebo z nějakého důvodu jíst lepek prostě nechtějí. A právě pro ty mám variantu bezlepkovou. 🙂

Naan se běžně peče v peci, doma připravený bude tudíž o něco jiný, než v indické restauraci. I tak je to však skvělá příloha k omáčkovým pokrmům, hustým polévkám, či předkrmům jako je Hummus nebo Baba Ganoush. 🙂 Inspiraci jsem našla u mé oblíbené Kitchenette.

Na 5 – 6 plochých chlebů budete potřebovat:

Placky

270 g bezlepkové mouky určené na pečení

2 kávové lžičky třtinového cukru

1 kávová lžička soli

8 g čerstvého droždí

200 ml vlažné vody

3 polévkové lžíce olivového oleje

olej na vymazání plechu + pečící papír

 

Na potření

60 g másla

2 stroužky česneku

špetka soli

listová petržel nasekaná nadrobno

 

  1. Do mísy od robotu nasypte mouku, droždí, cukr, přidejte olej, vodu a nakonec sůl.
  2. Nechte robota těsto zpracovat nebo jej zpracujte rukama.
  3. Zpracované těsto nechte 1 hodinu odpočívat na teple. Mísu ve které bude těsto kynout, zakryjte utěrkou.
  4. Troubu předehřejte na 250 stupňů.
  5. Plech vystelte pečícím papírem, který celý naolejujte a vložte do trouby, aby se rozehřál.
  6. Těsto rozdělte na 5 – 6 stejných kousků a z každého kousku rukama vytvořte placku.
  7. Hotové placky dejte na rozpálený plech a dejte péct placky. Plech vložte úplně do horní polohy v troubě. Pečte cca 5 – 8 minut, po stranách by měly být placky zlatavé.
  8. Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo, prolisujte do něj česnek a přidejte sůl.
  9. Máslem naan ihned po upečení potřete.
  10. Nakonec posypte listovou petrželí.

 

 

4 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.