Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku dezerty do plavek intolerance laktózy paleo

Banánový paleo cake s čokoládou a pekanovými ořechy

Paleo – v dnešní době stále více populární životní styl mnoha lidí, nejen v Česku, ale především ve světě. Nechci se tu pouštět do vysvětlování, proč je paleo fajn nebo proč fajn není. Jedno však vím jistě, mě paleo baví. Nemusíte však být zastánci palea, abyste si mohli připravit tento dort. Neobsahuje mouku, mléčné výrobky, skoro ani cukr. Je tedy vhodný jak pro lidi s intolerancí laktózy, bezlepkáře, příznivce palea, ale také pro děti a všechny ty, které baví zdravý životní styl.

Korpus dortu je složen pouze z 80% čokolády a vajec a věřte mi, absolutně nepoznáte, že v něm není mouka. Chuťově je dort sladký tak akorát, sladkost totiž způsobují pouze banány. Jako zdravá snídaně, svačina nebo třeba jako dezert ke kávě je tenhle banana cake naprosto ideální.

IMG_7179 IMG_7192 IMG_7205

Na paleo banánový dort budete potřebovat:

Korpus:

6 vajec

200 g 80% čokolády

 

1. Oddělte žloutky od bílků, čokoládu nalámejte na malé kousky.

2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Když je rozpuštěná, přidejte k ní žloutky a opatrně obojí spojte pomocí šlehací metly tak, aby vznikla hustá celistvá hmota.

3. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.

4. K sněhu přidejte čokoládovou hmotu a důkladně, avšak opatrně spojte.

5. Těsto přelijte do formy na dort, který máte vystlaný pečícím papírem.

6. Nyní dejte těsto ve formě do předehřáté trouby na 170 stupňů péct.

7. Pečte 30 minut.

8. Po upečení nechte při pokojové teplotě zchladnout.

 

Krém:

430 g banánů

370 g kokosového mléka

 

1. Banány zbavte slupky a nakrájejte je na menší kousky.

2. Kousky banánů přendejte do vyšší nádobí (nejlépe od tyčového mixéru).

3. K banánům přidejte kokosové mléko a pomocí tyčového mixéru obojí rozmixujte do hladké hmoty.

4. Hotový krém přendejte do mísy od robota nebo do nerezové mísy a dejte na hodinu vychladit do lednice.

5. Po hodině krém trochu prošlehejte, buď pomocí robota nebo ručně šlehací metlou.

6. Hotový krém opatrně vlijte na korpus (je sice hustý, ale tekutější). 🙂

 

Ozdobení dortu:

30 g nasekaných pekanových ořechů

kousek nastrouhané 80% čokolády

olej z vlašských ořechů (já použila od Bohemia olej) dle chuti

 

1. Krém posypejte dle chuti ořechy a nastrouhanou čokoládou a nakonec jej pokapejte olejem z vlašských ořechů.

2. Můžete ihned podávat. Uchovávejte v lednici.

 

Tip: Místo pekanových ořechů můžete použít ořechy vlašské. 🙂

IMG_7221

 

 

 

 

8 Comment

  1. Ten je luxusní! Nejsem zrovna příznivce těch zrovna moderních ultravyhraněných stylů, ale kamarádka je alergik na pšenici, takže pořád hledám bezmoučný pečení, když peču do práce.. a tohle teda musííím 🙂

  2. Dekuji za recept. Korpus se povedl bajecne, jen ten krem mi ne a ne zhoustnout potvora. Nebyl by nejaky trik pro priste? 🙂

    1. Zkuste si koupit hustější kokosové mléko. V Albertu je takové k dostání, má značku Albert quality. Jinak ho určitě nechte v lednici pořádně vychladit a pak ho teprve až vyšlehejte. Ale nikdy to nebude tuhé jak vyšlehaná smetana, bohužel. 🙂

  3. určitě ho zkusím upéct mamince k narozeninám, bude nadšená 🙂 ten krém bych možná trošku smíchala s kokosovým olejem, aby pořádně ztuhnul

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.