Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
balzamikový krém chuťovky předkrmy zelenina

Balzamikové krémy – co s nimi?

Možná jste se už v restauracích či v obchodě setkali s balzamikovými krémy značky Kalamáta Papadimitriou. Já se s nimi mohla seznámit díky výzvě, která byla vyhlášena na webu Blogerky.cz. 🙂

A co to vlastně ten balzamikový krém je?

Balzamikový krém je uzrálý balzamikový ocet promísený s koncetrovaným moštem. Krém má vyráznější chuť a je husté konzistence.

Jak je použít?

Balzamikové krémy jsou výborné v tom, že se dají použít téměř kdekoliv. Balzamikovým krémem můžete ozdobit dezerty. Názorný recept najdete zde. Balzamikovým krémem můžete také ozdobit jednoduché předkrmy nebo hlavní jídla, především pokud rádi připravujete středozemní lehkou kuchyni. Balzamikový krém si výborně rozumí s rybami, masem, ale také se zeleninou a sýry. Nicméně balzamikový krém se používá i do těsta na rustikální venkovskou italskou bagetu. Recept na tuto bagetu se v budoucnu na blogu určitě objeví.

Já balzamikový krém použila při přípravě dvou předkrmů, které se velmi hodí na blížící se léto a grilování. Těmito předkrmy jsou tapenáda z pečených paprik s nočkem z ricotty a fíky s gorgonzolou piccante.

Tapenáda z pečených či grilovaných paprik

IMG_5306 IMG_5308

Na tapenádu z grilovaných či pečených paprik budete potřebovat:

3 papriky různých barev (nejlépe zelenou, červenou a žlutou)

90 g olivového oleje

8 lístků máty

2 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému značky Kalamáta Papadimitriou

sůl

čerstvě mletý pepř

250 g ricotty

cca 250 g toustového chleba

balzamikový krém na ozdobu

 

1. Papriky omyjte a dejte je na gril. Na grilu je postupně otáčejte ze všech stran, slupka papriky by měla zčernat. Takže vždy, jak bude jedna strana téměř černá papriku otočte na další stranu a pokračujte tak, dokud nebude paprika ze všech stran ogrilovaná dočerna.

Pokud nemáte gril, dejte papriky do zapékací mísy a na 8 minut je dejte péct do trouby, která je rozehřátá na 250 stupňů.

2. Když jsou papriky upečené či ogrilované, vložte je do mísy a tu zakryjte potravinovou fólií nebo talířem. Papriky se musí zapařit.

3. Mezitím nasekejte mátu nadrobno a dejte ji do misky.

4. K mátě přidejte sůl, pepř, olivový olej a balzamikový krém. Vše důkladně promíchejte.

5. Z mísy, kde jsou papriky sejměte talíř či fólii a zbavte je skupky. Mělo by to jít krásně lehce, jak se zapařily.

6. Očištěné papriky rozkrojte, zbavte je semínek a nakrájejte je nadrobno.

7. Nakrájené papriky přidejte do mísy, kde máte připravenou zálivku.

8. Vše důkladně promíchejte. Dle chuti ještě dosolte a dopepřete.

9. Plátky toustového chleba nakrájejte na čtvrtky, dejte je buď na gril opéct z obou stran nebo na plech a rozpečte je v troubě.

10. Když je toustový chléb opečený můžete servírovat.

11. Na kousek toustového chleba opatrně nandejte tapenádu z paprik a pomocí dvou malých lžiček vytvořte noček z ricotty, který opatrně přesuňte na tapenádu. Nakonec noček trochu polijte balzamikovým krémem.

 

Fíky s gorgonzolou a fíkovým balzamikovým krémem

IMG_5424 IMG_5431 IMG_5439

Na fíky s gorgonzolou pro 4 osoby budete potřebovat:

8 kusů zralých čerstvých fíků

40 g gorgonzoly piccante

balzamikový krém s fíkovou příchutí

 

1. Fíky omyjte, odkrojte z nich stopku a překrojte je napůl.

2. Gorgonzolu rozdělte na 8 stejně velkých kousků.

3. Na každou půlku fíku, dejte kousek gorgonzoly a pokapejte obojí balzamikovým krémem.

4. Můžete podávat s bagetkou či toustem.

IMG_5442 IMG_5429

 

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.