Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
houby polévka šetrná domácnost vegetariánské z jednoho hrnce/plechu zelenina

Babiččina kulajda

Jsou polévky, které nevařím moc často a možná právě proto je naprosto zbožňuji. Jsou mi vzácné a připomínají mi různé krásné momenty mého dětství. A takovou polévkou je i kulajda. Je to přesně ta polévka, kterou jsem ochutnala jen občas na výletě v restauraci či nějaké horské chatě. Doma jsme ji snad nikdy neměli, avšak já si myslím, že tuto polévku by měly vařit všechny babičky, a proto je to pro mě babiččina kulajda.

Na tuto polévku se hodí kvalitní vývar, pokud jej však nemáte, postačí vám i voda. 🙂

kulajda kulajda2

kulajda7

Na 4 porce budete potřebovat:

50 g másla

3 polévkové lžíce hladké mouky

1 l zeleninového vývaru či vody

4 velké brambory

1 dcl bílého vína

špetka celého kmínu

sůl

čerstvě mletý pepř

80 g sušených hub

1 polévková lžíce octa

200 g smetany ke šlehání

1 polévková lžíce třtinového cukru

svazek čerstvého kopru

4 vejce

listová petržel

 

  1. Houby namočte na půl hodiny do 200 ml vody.
  2. Brambory oškrábejte a nakrájejte na větší kostičky.
  3. V hrnci rozpusťte máslo a na něm orestujte mouku, aby vznikla narůžovělá jíška.
  4. Nyní přilijte vodu či vývar a víno a přidejte kostičky brambor.
  5. Přidejte sůl a kmín a vařte.
  6. Přidejte vodu z hub a houby pokrájejte dle potřeby na menší kousky. Přidejte je do polévky.
  7. Nyní vařte polévku do změknutí brambor.
  8. Když jsou brambory měkké, přidejte smetanu, ocet a cukr a opět provařte, aby se smetana zredukovala a zhoustla.
  9. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr či ocet.
  10. Nakonec nasekejte čerstvý kopr a listovou petržel nadrobno a vmíchejte do polévky. Tu však už nevařte.
  11. Nyní dejte vařit vodu do menšího kastrůlku na vejce.
  12. Když voda začne vřít, přidejte vajíčka a vařte 5 minut.
  13. Poté vejce vyndejte a ihned je přendejte do misky s ledovou vodou, aby se rychle zchladily a vy je mohli oloupat. Nechte je ve vodě cca 2 minuty a poté je opatrně oloupejte.
  14. Vajíčka opatrně rozřízněte, měly by být tak akorát na měkko.
  15. Polévku nalijte do talíře či misky, navrch dejte 2 půlky vajíčka a polévku ozdobte koprem a listovou petrželkou.

kulajda5_fotor

kulajda6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.