Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
bez lepku chuťovky do plavek drink intolerance laktózy předkrmy vegan vegetariánské zelenina

Aperitivo moment – Marinované tofu s chřestem, pyré z pečeného tuřínu a hrášku a okurkové Cinzano

Tak a je to zase tady. Po roce můžete téměř na všech českých food blozích vidět úplně to samé a přece jiné. Opět je tady totiž soutěž s Aperolem a Food blogem roku. Tentokrát se téměř všichni food blogeři předhánějí v tom, kdo vymyslí lepší a originálněší předkrm a k tomu nějaký super drink.

Já jsem se zprvu zúčastnit nechtěla, ale pak jsem si řekla, že by byla docela výzva vymyslet veganský předkrm, který by chutnal fakt hodně dobře, byl by sezónní a ještě ke všemu krásný. A tak je tady recept na marinované tofu v sójové omáčce s datlovým sirupem, chřest připravený v páře a krémové pyré z tuřínu a hrášku. A je to fakt pecka! K tomu si dejte okurkové Cinzano a přísahám, že svět bude zase o něco krásnější. 🙂

IMG_3369

IMG_3340

IMG_3311

IMG_3308   aperitivo1

Na 4 porce a 4 drinky budete potřebovat:

Tofu:

200 g uzeného tofu

60 g kvalitní sójové omáčky bez lepku

30 g datlového sirupu

 

  1. Tofu nakrájejte na tenké plátky a dejte je do mísy.
  2. K tofu přilijte sójovou omáčku a sirup a důkladně spolu promíchejte.
  3. Na pánvi opečte tofu z obou stran na sucho.
  4. Nakonec do pánve přilijte marinádu a nechte ji zkaramelizovat, aby vznikla hustější omáčka, kterou pak tofu, pyré i chřest polijete.

 

Chřest:

270 g zeleného chřestu

 

  1. Chřest zbavte dřevnatých konců. Je to jednoduché, vždy zkuste pouze rukama odlomit dřevnatý konec a tam kde se to samo zlomí, tam je ta správná hranice. Ulomené konce pak zakrojte, aby byl chřest hezký na pohled.
  2. Do hrnce dejte vařit vodu.
  3. Když voda v hrnci začne vařit, dejte na hrnec vložku na vaření v páře, dejte do ní chřest a cca 10 minut takto chřest připravujte až je měkký, ale stále křupavý.

 

Pyré:

700 g tuřínu

115 g čerstvého hrášku

sůl

ovlivový olej

1 kávová lžička lahůdkového droždí

250 g sójové smetany (já používám Alpro)

 

  1. Tuřín zbavte slupky a nakrájejte je na menší kostky.
  2. Kousky tuřínu i hrášek rozprostřete na plech, osolte, zalijte obojí hojně olivovým olejem a promíchejte.
  3. Plech s tuřínem i hráškem dejte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do měkka 20 minut.
  4. Upečený tuřín s hráškem pak dejte do vyšší užší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
  5. Přidejte lahůdkové droždí a podle chuti sůl a důkladně ještě jednou promíchejte.

 

Okurkové Cinzano:

285 g salátové okurky – oloupené a zbavené semínek

300 g Cinzana

150 g perlivé minerální vody San Pellegrino

šťáva z půlky citrónu

 

  1. Okurku nakrájejte na kousky a dejte do nádoby od smoothie makeru.
  2. Přílijte Cinzano, minerálku a citrónovou šťávu a důkladně vše rozmixujte, až vznikne pěnivý drink.

aperitivo14 IMG_3322

 

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.