Kate's Cuisine

Food Blog psán s úctou a láskou k jídlu.
chuťovky drink intolerance laktózy maso nápoje párty pečivo zelenina

Aperitivo Moment exoticky

Blíží se květen a to znamená, že brzy bude vyhlášení těch nejlepších food blogů a food blogerů minulého roku, tudíž roku 2016. Jak jste si možná všimli, můj food blog je nominován v kategorii videa, za což jsem nesmírně vděčná, protože jsem to opravdu nečekala. Možná jste si ale také všimli, že jsem se rozhodla tento blog dále nepsat. Neznamená to však, že s blogerstvím, ba dokonce s food blogerstvím končím, to ani náhodou! 🙂 Ale rozhodla jsem se pro jiný prostor ke sdílení i různých momentů mého života. Najdete mě tedy na nové adrese http://milujisvujzivot.cz 🙂 Tento příspěvek tudíž berte úplně jako poslední. Blog bude však ještě do ledna 2018 k nalezení, pak už nikoliv. 🙂

Zadání letošního Aperitivo Momentu bylo pro mne docela zapeklité. Měla jsem si totiž představit, že otevírám vlastní bistro a chci zde podávat malé jídlo k drinku. No a to byl pro mě právě docela oříšek. Co tím vlastně básník chce říci? Má to být malé jídlo jako krásně naaranžovaný předkrm? Nebo malé jídlo jako něco do ruky? Má to být jednohubka či to má být na několik soust? Opravdu jsem si s tím dost lámala hlavu. Nakonec jsem se na to podívala ze svého úhlu pohledu, co bych si asi tak já chtěla dát, kdybych byla v baru a dávala si nějaký dobrý drink. Já bych si dala nějaký slider, něco malého, masového, s výraznými chutěmi, aby to navnadilo a otevřelo dostatečně chuťové pohárky. A musím říct, že když jsem svůj výtvor dojedla a zapila ho ananasovým crodinem. Alkohol bohužel v mém stavu teď nepřipadá v úvahu. 😀 Tak jsem měla pocit chuťové exploze. A to bych přesně já od malého jídlu k drinku čekala. 🙂

Mé malé jídlo k drinku – Pečený bůček v crodinu a černém pivu s karamelizovanými ořechy, flambovaným ananasem a ananasovou majonézou v asijské housce s chřestem v tempuře s chia a sezamovými semínky.

Na 6 porcí budete potřebovat:

Asijské housky  cca 8 kusů:

30 g rozpuštěného másla

3,5 g sušeného droždí

1 kávová lžička jedlé sody

1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

250 g hladké mouky

olivový olej

112 ml vlažné vody

 

  1. Nejprve smíchejte vodu s droždím a nechte je 5 minut odležet.
  2. Do mísy od robota nasypte všechny suché suroviny a nakonec přidejte vodu s droždím.
  3. Použijte nástavec typu hák a nechte robota, aby vytvořil vláčné a celistvé těsto, nemělo by se lepit.
  4. Mísu vymažte olivovým oleje, přemístěte do ní zpracované těsto, těsto posypte moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte alespoň 40 minut kynout.
  5. Poté z nakynutého těsta vytvořte 8 kuliček stejného tvaru a dejte je na pomoučenou pracovní desku, opět je překryjte utěrkou a nechte kynou 40 minut.
  6. Po 40 minutách z každé kuličky vyválejte placku o průměru 10 cm a pomocí čínské hůlky namočené v troše olivového oleje každou placku přeložte na půl.
  7. Na sporák dejte velký hrnec s trochou vody a vodu přiveďte k varu.
  8. Na hrnec položte nádobu na vaření zeleniny v páře či do hrnce vložte pařák na knedlíky, vyložte jej pečícím papírem a na ten položte přepůlené placky. Nevlezou se Vám tam asi všechny, tak budete muset počkat, než se Vám jedna várka udělá a poté vložit druhou.
  9. Hrnec zakryjte poklicí a nechte placky cca 12 minut v páře, dokud nezvětší objem.
  10. Poté je nechte zchladnout.

 

Pečený bůček v crodinu a černém pivu:

900 g bůčku s kůží či bez kůže

100 ml crodina

500 ml černého piva

2 polévkové lžíce medu

1 kávová lžička soli

1 kávová lžička drcených chilli papriček či chilli vloček

1 kávová lžička koření 5 vůní

špetka skořice

2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky

zázvor velikosti palce – nastrouhaný najemno

 

  1. Den předem naložte bůček do marinády. Všechny suroviny kromě bůčku dejte do větší misky a metličkou je propojte.
  2. Bůček dejte do uzaviratelné misky, osolte jej důkladně z obou stran a zalijte jej marinádou.
  3. Nechte přes noc marinovat.
  4. Druhý den předehřejte troubu na 180 stupňů, bůček i s marinádou přendejte do pekáčku, přikryjte jej poklicí či alobalem a dejte péct na 2-3 hodiny do měkka.
  5. Po upečení nechte bůček trochu zchladnout, pokud jste měli bůček s kůží, odřízněte kůži a maso nakrájejte na plátky, které vložte do výpeku.

 

Karmelizované ořechy:

100 g směsi ořechů – pistácie a pekany

60 g másla

120 g krystalového cukru

špetka soli

 

  1. V pánvi rozehřejte máslo.
  2. Na másle opečte ořechy.
  3. Nakonec přidejte cukr a sůl a nechte za občasného míchání zkaramelizovat. Pozor, aby karamel moc nezhnědnul a nezhořknul.
  4. Zkaramelizované ořechy přendejte na pečící papír a nechte vychladnout.
  5. Vychladlé ořechy nasekejte nadrobno.

 

Flambovaný ananas:

10 tenkých plátků ananasu, zbavených tvrdého středu a překrojených na půlky

2 tenké plátky másla

2 polévkové lžíce cukru krystal

0,06 ml kvalitního rumu

 

  1. Ve větší pánvi rozehřejte máslo.
  2. Na másle opečte ananas z obou stran.
  3. Poté přidejte cukr a nechte trošku zkaramelizovat.
  4. Nakonec přidejte rum a zapalte jej – oheň bude hořet jen dokud bude v pánvi alkohol.
  5. Když oheň dohoří, je ananas hotový.

 

Ananasová majonéza:

16 g ananasového freshe

6 polévkových lžice majonézy (nejlépe domácí, já použila Hellman’s, protože jsem těhotná a nemohu syrové vajíčka)

nasekaný svazek petrželky

 

  1. Všechny suroviny smíchejte v misce a důkladně je propojte.

 

Chřest v tempuře:

500 g zeleného chřestu

80 g hladké mouky

1 polévková lžíce kukuřičné mouky či kukuřičného škrobu

200 ml pořádně vychlazené perlivé minerálky

špetka soli

slunečnicový či řepkový olej

hrstka chia semínek

hrstka černých sezamových semínek

 

  1. Chřest důkladně omyjte a odkrojte či odlomte konce chřestu, které jsou zdřevnatělé.
  2. Ve větší misce smíchejte mouky, sůl a semínka a postupně přilévejte minerálku.
  3. Metličkou vše důladně popojte, aby v tempuře nebyly hrudky.
  4. V hluboké pánvi či hrnci rozehřejte olej.
  5. Do rozehřátého oleje vkládejte chřest obalený v tempuře. Není to husté těsto, takže tempura bude zkápavat, to je v pořádku.
  6. Chřest smažte cca 2 minuty dozlatova.
  7. Poté jej nechte okapat na talíři vystlaném papírovou utěrkou.

 

Nyní máte připraveny všechny komponenty a můžete vytvořit „sendvič“

  1. Spodní polovinu housky pomažte anansovou majonézou, na ní polože plátky bůčku.
  2. Na bůček dejte opět trochu majonézy a na tu položte flambované plátky pomerančů.
  3. Nakonec přidejte nasekané karamelizované ořechy a pak můžete přidat nějakou nasekanou bylinku, třeba mátu, koriandr či petrželku.
  4. Podávejte s chřestem v tepuře, který můžete také pokapat majonézou a posypat sezamovými semínky.

Na anasové crodino budete potřebovat – 6 skleniček:

1 kg čerstvého ananasu

600 ml = 6 skleniček vychlazeného nealkoholického aperitivu crodino

vychlazená perlivá voda

 

  1. Z anansau pomocí odšťavňovače vytvořte fresh.
  2. Do každé skleničky o objemu 200-250 ml nalijte nejprve celou lahvičku crodina (100 ml), poté přilijte trochu perlivé vody a nakonec přilijte ananasový fresh.

No a teď asi nezbývá nic jiného než Vám popřát dobrou chuť. 🙂

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.